Wczytywanie
 

Baza wiedzy > Zasady żywienia

Zapotrzebowanie żywieniowe kotów i psów

Koty i psy mają swoiste potrzeby pokarmowe, które różnią się zależnie od etapu życia, stanu zdrowia fizycznego i psychicznego oraz poziomu aktywności. Karma musi dostarczać odpowiednie proporcje składników odżywczych. Karma może być pełnoporcjowa lub uzupełniająca. Karmy pełnoporcjowe zawierają komplet składników odżywczych: dostarczając wszystkie niezbędne Twojemu zwierzęciu substancje w ilościach i proporcjach jakich potrzebuje. Karmy uzupełniające (np. przekąski) są zaplanowane jako jedynie element diety i nie spełniają zapotrzebowania żywieniowego, jeśli są podawane same.

Producenci w wyniku doświadczenia są w stanie zapewnić w karmie odpowiednią zawartość potrzebnych składników odżywczych. Często pracują z niezależnymi naukowcami lub podążają za wytycznymi, które zostały opracowane przez grupy naukowców pracujących wspólnie. Na przestrzeni lat rozpowszechnianie wiedzy na temat żywienia zwierząt oraz technologii żywności istotnie wpłynęło na rozwój branży. Obecnie lekarze weterynarii i inne osoby związane zawodowo z tematyką żywienia zwierząt powszechnie uznają, że lepsza dieta jest ważnym czynnikiem, który pomaga zwierzętom żyć dłużej i zdrowiej.

 

Poza wodą istnieje 5 kluczowych składników odżywczych

 

Białka

Węglowodany

Tłuszcze

Witaminy

Składniki
mineralne

 

Pierwsze 3 dostarczają energii potrzebnej Twojemu zwierzęciu
dla np. wzrostu, trawienia, regulacji ciepłoty ciała oraz rytmu aktywności.

 

Białka

Białka składają się z aminokwasów. Istnieją setki różnych aminokwasów, jednak tylko określona liczba jest potrzebna psom i kotom. Zwierzęta mogą wytwarzać aminokwasy samodzielnie; i te nazywane są niezbędnymi, nie muszą być obecne w diecie. Inne są niezbędne i muszą być uwzględnione w karmie: dla psów wyróżnia się 10 niezbędnych aminokwasów, a dla kotów 11.

Białka to „klocki” pozwalające budować organy, mięśnie, kości, krew, układ odpornościowy oraz włosy i pazury. Białka w karmie mogą pochodzić z różnych źródeł, zarówno ze składników pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego jak: drób, wołowina, wieprzowina, ryby, jaja, kukurydza, ryż, groszek czy soja. Jest ważne, aby zwierzę otrzymywało odpowiednią ilość białka, które jest łatwostrawne i dobrze przyswajalne, na co wpływ ma źródło białka oraz stopień przetworzenia karmy. W karmach gotowych, producenci przeważnie wybierają zróżnicowane surowce, aby zapewnić wymaganą ilość oraz rodzaj białka / aminokwasów. Nadmiar białka, które zostanie pobrane przez zwierzę nie jest magazynowany w organizmie i nie przyczynia się do budowania większej masy mięśniowej. Karmienie dodatkową ilością białkaw nadmiarze w stosunku do rekomendowanej ilości potrzebnej Twojemu zwierzęciu- nie dostarcza mu żadnych korzyści zdrowotnych.

 

Węglowodany

Węglowodany są wykorzystywane przez ciało, aby natychmiastowo dostarczyć energię dla aktywności. Są one magazynowane w wątrobie oraz mięśniach w formie glikogenu. Wykorzystanie energii jest niezbędne dla różnych funkcji ciała jak przemiany podstawowe oraz funkcje mózgu i układu nerwowego. Nie ma wskazanej minimalnej zawartości węglowodanów, która powinna znajdować się w karmie, ale stanowią one skoncentrowane źródło energii z pokarmu oraz włókna dietetycznego.

Są dwa rodzaje węglowodanów: węglowodany strawne (skrobie i cukry), które dostarczają energię oraz węglowodany niestrawne (włókno), które są ważne dla jakości kału oraz pracy jelit. Włókno może pomóc w kontroli masy ciała, ponieważ jest niskokaloryczne i pomaga zapewnić uczucie sytości.

Surowce dostarczające węglowodany są głównie składnikami pochodzenia roślinnego jak kukurydza, jęczmień, groszek, ryż oraz ziemniaki. Źródła włókna pokarmowego to m.in. suszona pulpa buraczana, otręby pszenne czy łuski sojowe. Wiele składników, będących źródłem węglowodanów, także dostarcza inne składniki odżywcze jak białko, tłuszcz czy witaminy.

Dzięki procesowi obróbki: rozdrabnianiu i gotowaniu, węglowodany stają się łatwostrawne. Zmiany genetyczne u przodków naszych współczesnych psów (w porównaniu z wilkami) pozwoliły im rozwijać się na diecie bogato skrobiowej, co było kluczowym krokiem w fazie wczesnego udomowienia. Także koty wykorzystują glukozę z trawionej skrobi w ich diecie. Kluczowym wyjątkiem jest zdolność zwierząt do trawienia laktozy (cukru mlecznego) ponieważ mają znacznie niższy poziom enzymu laktazy wymaganego do rozszczepienia laktozy na pojedyncze cukry.

 

Tłuszcze

Tłuszcze w karmie są źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne do tworzenia niektórych hormonów oraz utrzymania błon komórkowych. Swoiste witaminy (A,D,E i K) mogą być wyłącznie przyswajane, magazynowane i transportowane z tłuszczem. Tłuszcze pokarmowe poprawiają smakowitość i nadają chrupkość dla większej przyjemności z jedzenia. I oczywiście, tłuszcze są świetnym źródłem energii, ponieważ dostarczają 2 ½ razy więcej energii niż białka czy węglowodany.

Tłuszcze są szczególnie ważne w diecie aktywnych zwierząt. Jednocześnie musimy być ostrożni w kwestii poboru tłuszczu przez zwierzęta o obniżonej aktywności. W tym wypadku kontrola podaży tłuszczu zapobiega powstawaniu nadwagi i otyłości. Tłuszcze w karmie pochodzą ze składników pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego.

Dwie kluczowe rodziny kwasów tłuszczowych to Omega-3 i Omega-6 (lub n-3 i n-6). Kwasy tłuszczowe Omega-3 są potrzebne dla błon komórkowych oraz redukcji procesu zapalnego. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 są ryby, kryl oraz siemię lniane. Kwasy tłuszczowe Omega-6 są ważne w procesach naprawczych tkanek i znajdują się głównie w olejach roślinnych.

 

Składniki mineralne i witaminy

Główne składniki mineralne w ciele nazywane makroelementami, to wapń, fosfor, potas, sód, chlor oraz magnez. Potrzebne ilości mikroelementów są znacznie mniejsze, a wśród nich znajdują się np. żelazo, miedź oraz selen. Witaminy oraz składniki mineralne potrzebne są w bardzo niewielkich ilościach, ale umożliwiają zachodzenie wielu ważnych procesów w organizmie. Psy i koty nie są w stanie wytworzyć wszystkich tych witamin, których potrzebują, dlatego muszą być one dostarczone wraz z pokarmem.

Składniki mineralne oraz witaminy są częściowo dostarczane wraz z surowcami, które dostarczają większość składników pokarmowych: białko, węglowodany oraz tłuszcz a inne składniki mineralne i witaminy są uzupełniane w przepisie. Poza tymi składnikami odżywczymi, można znaleźć w karmie inne dodatki jak przeciwutleniacze, konserwanty, dodatki smakowe, barwniki, emulgatory oraz stabilizatory.

Niniejszy materiał przygotowany przez GAPFA zawiera jedynie informacje ogólne. W celu uzyskania szczegółowych porad i informacji na temat karmienia i opieki nad zwierzęciem, zalecamy konsultację z lekarzem weterynarii. Po więcej informacji na temat Global Alliance of Pet Food Associations zapraszamy na stronę internetową www.gapfa.org

DOŁĄCZ DO NAS

Obecnie POLKARMA jest głównym stowarzyszeniem producentów z branży gotowej karmy dla zwierząt domowych, które zrzesza reprezentantów wiodących firm pod względem skali produkcji pokrywającej ponad połowę rynku karm gotowych dla zwierząt domowych w Polsce.

Zobacz listę członków