Baza wiedzy > Zasady żywienia
Dodatki w karmach dla psów służą różnym celom: pierwszym jest dostarczanie korzyści żywieniowych (np. witaminy), drugi dotyczy dodatków technologicznych stosowanych dla bezpieczeństwa oraz uzyskania pożądanych cech tekstury, stabilności i odporności na psucie się. Trzecim celem mogą być dodatki sensoryczne zapewniające odpowiedni kolor i aromat.
Termin „dodatki” może być stosowany w odniesieniu do szerokiej gamy surowców, które producenci dodają do podstawowego składu produktu. Te dodatkowe surowce zawierają niezbędne składniki pokarmowe, takie jak witaminy i składniki mineralne, ale także aromaty, barwniki i substancje chroniące przed szkodliwymi procesami psucia się karmy, związanymi z jełczeniem tłuszczów czy zanieczyszczeniami bakteryjnymi.
Witaminy i składniki mineralne przedstawiono na karcie „Potrzeby pokarmowe psów i kotów”.
Konserwanty
Bezpieczeństwo karmy dla psów i kotów ma kluczowe znaczenie. Konserwanty (a także przeciwutleniacze) mogą być dodawane w zależności od typu karmy i procesu produkcji, tak, aby zapewnić utrzymanie walorów odżywczych oraz bezpieczeństwa produktu przez cały okres przydatności do spożycia. Karma musi być zabezpieczona przed zanieczyszczeniami bakteryjnymi i pleśnią oraz przed zepsuciem, a ponadto musi być chroniona przed rozpadem i utratą składników pokarmowych podczas okresu przechowywania. Zastosowana metoda konserwacji zależy od typu karmy, ponieważ rodzaj procesu technologicznego determinuje również integralność produktu i okres jego trwałości.
Karma
sucha
proces produkcji eliminuje bakterie, a niska wilgotność pomaga hamować wzrost większości drobnoustrojów.
Karma
mokra
wysoka temperatura podczas gotowania karm w puszkach lub saszetkach niszczy drobnoustroje, a podczas pakowania usuwa się tlen, co dodatkowo chroni produkt.
Karmy
schłodzone
przetworzone karmy schłodzone poddane zostały kontrolowanemu procesowi obróbki termicznej, co wraz z przechowywaniem w warunkach chłodniczych pomaga powstrzymywać proces psucia.
Karmy
półwilgotne
mają zazwyczaj niskie pH oraz zawierają humektanty (substancje wiążące wodę w produkcie), co czyni je mniej dostępnymi dla niepożądanych mikroorganizmów.
Konserwanty - przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze są konserwantami stosowanymi do ochrony karmy przed zepsuciem w wyniku procesu utleniania. Wszystkie karmy zawierają tłuszcze lub oleje, które muszą być stabilizowane przez dodatek przeciwutleniaczy, które chronią tłuszcze przed reakcją z tlenem, a karmę przed jełczeniem obniżającym jakość odżywczą. Dodatek przeciwutleniaczy pomaga utrzymać walory zdrowotne i jakość karmy. Przeciwutleniacze są dodawane do karm suchych i półwilgotnych, aby chronić wyrób gotowy przed działaniem tlenu. Zasadniczo nie są natomiast dodawane do karm mokrych, ponieważ są one gotowane w wysokiej temperaturze w puszce/saszetce, a tym samym zawartość jest sterylizowana w szczelnych, hermetycznych pojemnikach. Psucie się karmy może się rozpocząć w przypadku uszkodzenia puszki lub gdy produkt jest zbyt długo przechowywany po otwarciu opakowania.
Przeciwutleniacze, które mogą być wykorzystywane w karmach suchych obejmują różne wyciągi roślinne i ziołowe, w tym witaminę E (tokoferole), wyciąg z rozmarynu, kwas cytrynowy, witaminę C (askorbiniany) lub sztuczne przeciwutleniacze, stosowane od lat w żywności dla ludzi.
Konserwanty - przeciwutleniacze
Emulgatory pomagają utrzymać tłuszcz w produkcie i zapobiegają oddzielaniu się wody. Gumy, lecytyna, gliceryna i skrobia modyfikowana są stosowane, by przeciwdziałać rozdzielaniu się surowców oraz do uzyskania sosu lub galaretki w przypadku karm w puszkach, saszetkach i innych mokrych produktów. Do gum naturalnych zalicza się wyciągi z wodorostów i nasion, takie jak guma guar (z rośliny o nazwie zwyczajowej guar).
Substancje koloryzujące
Substancje koloryzujące (barwniki) mogą być dodawane do karmy dla psów i kotów, aby poprawić wygląd produktu. Zalicza się do nich cała gamę substancji naturalnego pochodzenia, barwniki spożywcze i barwniki pochodzenia mineralnego.
Substancje przeciwbakteryjne
Substancje przeciwbakteryjne pomagają chronić karmę przed potencjalnie szkodliwymi drobnoustrojami odpowiedzialnymi za psucie się produktu, w tym powstawaniem pleśni oraz bakteriami.
Substancje aromatyczne
Aromaty są stosowane w celu poprawy smakowitości niektórych produktów oraz w celu urozmaicenia oferty produktów. O atrakcyjności karmy dla psów i kotów w największym stopniu decyduje dobór surowców, takich jak ryby, mięso, warzywa czy zboża. Podobnie jak w przypadku wielu produktów spożywczych dla ludzi, proces gotowania często zwiększa smakowitość karm. Niektóre aromaty mogą być dodawane do karm gotowych, a wśród nich można wymienić naturalne wyciągi (wyciąg z ryb lub drobiu) lub substancje syntetyczne naśladujące naturalne aromaty.
Niniejszy materiał przygotowany przez GAPFA zawiera jedynie informacje ogólne. W celu uzyskania szczegółowych porad i informacji na temat karmienia i opieki nad zwierzęciem, zalecamy konsultację z lekarzem weterynarii. Po więcej informacji na temat Global Alliance of Pet Food Associations zapraszamy na stronę internetową www.gapfa.org
Obecnie POLKARMA jest głównym stowarzyszeniem producentów z branży gotowej karmy dla zwierząt domowych, które zrzesza reprezentantów wiodących firm pod względem skali produkcji pokrywającej ponad połowę rynku karm gotowych dla zwierząt domowych w Polsce.